individuele therapie

Kijken naar het ‘innerlijk kind’ speelt een centrale rol in mijn aanpak. Met het innerlijk kind bedoel ik de mate waarin het kind dat wij zijn geweest een rol speelt in huidige relaties met partners, familie, vrienden en werk. Het kijken naar de rol van het innerlijk kind kan behulpzaam zijn om gedragspatronen, waarin we verstrikt zijn geraakt, te ontwarren.

Keuzes en neigingen komen namelijk vaak, onbewust, voort uit het emotionele kinderbrein. Er is een verschil tussen fysiek en emotioneel volwassen zijn. Emotioneel volwassen zijn vereist bewustzijn: Het leren voelen van emoties en hier op een verantwoorde manier mee omgaan. Gevoelens als angst, woede en verdriet zijn onze eigen verantwoordelijkheid, het is niet eerlijk om hiervoor de schuld bij een ander te leggen. Makkelijker gezegd dan gedaan, want iedereen bezit deze onderdrukte energie die voortkomt uit ervaringen uit ons verleden. Door kennis en acceptatie van het innerlijk kind kunnen emoties worden herkend en hoeven ze niet steeds te worden uitgeleefd. Dit inzicht kan helpen om zich herhalende relationele problemen (patronen) te doorbreken.

 

The cure for pain, is in the pain.

Rumi

relatietherapie

Relaties zijn om van te leren, om onszelf te spiegelen en te ontwikkelen. Het is niet de bedoeling dat je dezelfde blijft in een relatie. Het is juist nodig dat je verandert. Het verlangen één te worden met de ander doet iets met je, het brengt een proces op gang. En natuurlijk gaat dit niet zonder slag of stoot en al helemaal niet over rozen. Kortom: ‘zonder wrijving geen glans’. ‘Waarom vechten we met elkaar? We houden juist zo veel van elkaar!’ Het is vaak frustrerend, maar omdat mensen van elkaar houden, strijden ze – zo werkt de liefde nu eenmaal. Juist het overwinnen van tegenstellingen levert verbondenheid op. De ander, je man of vrouw, kan een totale tegenpool lijken, of zijn. In plaats van je hier met kracht tegen te verzetten, kun je er ook iets van leren. Elk mens heeft namelijk klassiek ‘mannelijke’ en ‘vrouwelijke’ eigenschappen. Voorbeelden van mannelijke eigenschappen zijn: daadkracht, moed, ondernemingslust, het verlangen naar vrijheid. Typische vrouwelijke eigenschappen, die iedereen bezit, zijn: ontvankelijkheid, de behoefte aan orde en harmonie, het verlangen naar liefde en verbondenheid.

“De transformatie van de relatie, de ontwikkeling die je samen doormaakt, is wat liefde is.”

Door naar de oplossing: Die ligt in het ontwikkelen van juist die eigenschappen die zo onuitstaanbaar kunnen zijn van de tegenpool. Degene met meer vrouwelijke eigenschappen zou zich kunnen richten op het ontwikkelen van meer vrijheid. De mannelijke tegenpool probeert het verlangen naar liefde en verbondenheid meer te omarmen. Uiteindelijk bereiken ze hun eigen ideaal: juist door het tegenovergestelde ideaal in zichzelf tot bloei te brengen. De transformatie van de relatie, de ontwikkeling die je samen doormaakt, is wat liefde is. Klinkt goed, maar waarom zou je die moeite willen doen? Omdat de eigenschappen van de ander die in een relatie irritatie wekken, juist de eigenschappen zijn die in het begin zo aantrekkelijk waren. Het zijn namelijk de eigenschappen die je zelf zou willen ontwikkelen. Zelfkennis is het enige dat telt in een relatie. Ga niet op zoek naar de fouten van de ander, probeer niet de ander te kneden naar jouw ideaalbeeld. Ook een goede relatie begint bij jezelf: Als jij verandert, verandert je omgeving ook. Zoek in een goede relatie de oorzaak van problemen bij jezelf, niet bij de ander. Als je kunt houden van jezelf, kun je ook de ander accepteren om wie hij is.

SAMENWERKING

Sinds najaar 2017 werk ik in de praktijk samen met mijn dochter Robin Kooij. Zij is psycholoog, coach en yoga docent. In principe zal Robin de individuele behandelingen overnemen, zodat ik me meer op partnerrelaties en familiesystemen kan richten. Maar niets ligt op voorhand vast. Bij elke aanmelding kijken we wie van ons jou of jullie het best kan helpen. Dat zien we ook als één van de meerwaardes van onze samenwerking: we brengen allebei onze eigenheid in. Daarnaast zijn we samen bezig een nieuw concept te ontwikkelen: De Relatie Company. We zijn nu al razend enthousiast! Naast het bestaande aanbod gaan we ons focussen op de moeder-dochter relatie als bron van kracht, onder andere met Bronsessies en Yin-Yoga.

Waarom? De band tussen moeder en dochter neemt in ieder vrouwenleven een vooraanstaande plek in. Elke dochter heeft een moeder en iedere moeder is een dochter. En er is geen krachtiger rolmodel dan dat van de moeder. Elke dochter weerspiegelt de blauwdruk van haar moeder en van alle vrouwen uit haar voorouderlijn, of ze zelf kinderen heeft of niet. De wijze waarop de dochter in het leven staat, haar opvattingen en zelfbeeld, het is allemaal terug te leiden naar die ene bron: de moeder! Samen met mijn dochter Robin deze diepe wijsheid doorgeven en daarin bewustzijn, heling en verbinding kunnen brengen, is een grote droom. Een droom die zich in de loop van 2018 zal manifesteren.

Copyright 2020 © All Rights Reserved. Web: FARONO-Development Tekst: kooijman_hiskemuller